Ilmankuivaus uima-allastiloissa

Nopeasta uima-altaan vedenpinnan haihtumisesta sekä ilman korkeasta lämpötilasta aiheutuu erittäin korkea suhteellinen ja absoluuttinen sisäilman kosteus ja painostava lämmön tunne. Sen lisäksi, että tällainen lämpö on epämiellyttävää vierailijoille ja henkilökunnalle, on se myös epäterveellistä ja saattaa vaurioittaa rakennusta sisältä.

Uima-allastilojen optimaalisen kosteuden ylläpitämisellä on keskeinen rooli, jolla vältetään seinien kondensoitumista ja korroosiosta aiheutuvia ongelmia sekä tehdään uintiympäristöstä mahdollisimman mukava. Ongelmia voi esiintyä "viileissä kohdissa", kuten lasipinnoilla, metallisissa osissa ja ulkoseinien ympärillä, minne vesi helpommin tiivistyy aiheuttaen korroosiota ja hometta.

Uima-allastilojen kosteustason tulisi olla 50-60 % RH. Matalampi kosteustaso edesauttaa altaanpinnan haihtumista ja korkeampi saattaa aiheuttaa kondensaatiota seinillä ja pinnoilla.

Keskeinen osa uima-allastilojen ilmankuivausta on energianhallinta, sillä kuivausprosessi tuottaa lämpöä. Uima-allastilojen käyttökustannusten vähentämiseksi kuivauksen aikana syntyvä lämpö tulee ottaa talteen joko huoneen sisäilmaan tai allasveteen.

 • Normaalisti 55%RH plus miinus 5%RH on uima-allastiloissa sopiva kosteustaso.

  Vuodenajasta riippuen voidaan kosteustasoa vaihdella, jotta käyttökustannukset jäävät mahdollisimman pieniksi. Kylmemmällä säällä kondensaatiota muodostuu seiniin ja pinnoille helpommin, tällöin 50%RH on ihanteellinen taso. Kesäaikaan kosteustaso saa nousta 60%RH. Näin minimoidaan energiankulutus ja käyttökustannukset, ja vältetään kondensoitumista.

 • Kondensoiva ilmankuivain sopii parhaiten uima-allastiloihin, sillä se on todella tehokas korkeissakin lämpötiloissa ja sitä voi käyttää myös allasveden ja -tilan lämmittämiseen.

Uima-allastilojen ilmankuivauksen hyötyjä ovat:

 • Vierailijoille ja henkilökunnalle miellyttävä uintiympäristö lisää asiakkaiden viihtyvyyttä

 • Vähentää kondensaatiota erityisesti viileillä pinnoilla

 • Vähentää korroosion riskiä ja homeen muodostumista, jotka saattavat vaurioittaa rakennusta sisältä

 • Vähentää huollon ja korjausten tarvetta rakenteissa ja ympäristössä

 • Terveellisempi työpaikka henkilöstölle

 • Kuivauksen aikana talteenotetulla lämmöllä voi lämmittää vettä tai huoneilmaa

 • Pienemmät kustannukset kuin ilmanvaihto ja huoneilman lämmitys yhteensä

Juttele asiantuntijan kanssa uima-allastilojen kuivaamisesta

Sinua saattaa kiinnostaa myös...