Ilmankuivaus ja ilmankuivaimet voimalaitoksissa ja höyryturbiineissa

Sähkön kysynnän vaihtelevuus aiheuttaa sen, että laitokset ajetaan huippukysynnän aikana ylös, yleensä talvisin, ja kesäisin ne seisovat paikallaan. On olemassa montaa erilaista teknologiaa, mutta kaasuturbiinit, mikrokaasuturbiinit ja höyryturbiinit ovat maailmanlaajuisesti edelleen suurin sähkön lähde, kuten on ollut viimeiset 140 vuotta.

Turbiinia on montaa erilaista. On kondensoivaa, ei-kondensoivaa, jälkipoltto- ja poistoturbiineja, mutta niiden toimintaperiaate on samanlainen. Höyryturbiini toimii Rankinen-prosessilla. Tässä termodynaamisessa prosessissa vettä pumpataan ensin korkealla paineella ja sitten vesi lämmitetään, joilloin syntyy korkeapaineista höyryä. Sen jälkeen korkeapaineinen höyry levitetään höyryturbiinin läpi, jossa höyryenergia muuntuu mekaaniseksi voimanlähteeksi sähkögeneraattorille.

Painehöyryä kutsutaan usein kuivaksi höyryksi. Tulistimessa käytetään ylimääräistä energiaa, jolloin tuntuvaa lämpöä muodostuu. Tämä estää höyryä kondensoitumasta putkistoihin tai turbiinin suuttimiin. Näin varmistetaan, että turbiineihin pääsee vain kaasumaista höyryä eikä kondensoituneet vesipisarat pääse turbiinin siipiin. Kun turbiini on pois päältä ja paine laskee, kondenssiveden muodostumisen riski suurenee. Juokseva vesi voi paikalleen jäätyään aiheuttaa turbiinin siipiin sekä koteloon korroosiota.

Kun voimalaitos otetaan pois käytöstä huollon ajaksi tai generaattorin ylikapasiteetin vuoksi, lauhdeveden poistaminen on tärkeää. Ilmankuivain voidaan asentaa puhaltamaan kuivaa ilmaa sekä höyrypuolen että generaattorin käämien läpi. Tämä on muita keinoja edullisempaa ja turvallisempaa. Kuivan ilman puhaltaminen putkistoon on yksinkertainen menetelmä jonka jälkeen laitos voi palata verkkoon jo muutaman tunnin kuluttua muutaman viikon asemesta.
  • Adsorptio-ilmankuivain on tähän paras ratkaisu. Se on suhteellisen pienikokoinen ja kannettava. Se toimii yleisesti -30 - +40 asteen lämpötiloissa, ilmankosteustason ollessa 0-100% RH. On toiminnallisesti mahdollista saada jopa alle 10% RH ilmankosteustaso.

    Kuivan ilman poistossa lämpötila voi olla 35 - 45 asteen paikkeilla, mikä edistää kosteuden poistumista. Adsorptio-kuivan on todella joustava, jonka vuoksi se onkin ihanteellinen valinta lämmittämättömiin ympäristöihin.

Condairin ilmankuivainten hyötyjä voimalaitoksissa:

  • Estää turbiinin siipien korroosiota seisokkien aikana

  • Kattava valikoima erilaista kuivausteknologiaa

  • Ilmaista asiantuntijaneuvontaa ja tukea suunnitteluun

  • Paikallinen tekninen tuki takaa toimivuuden luotettavasti kriittisissäkin ympäristöissä

Juttele asiantuntijan kanssa voimalaitosten ja höyryturbiinien kuivaamisesta

Nämäkin saattaisivat kiinnostaa sinua...