Konserttisalien ja kirkkojen isojen urkujen kannalta on tärkeää, että kosteus urkukaapissa pysyy tasaisena, jotta puiset ilmalaatikot ja listeet säilyttävät mittansa.
Jos ilma urkukaapissa on kuivaa, se imee kosteutta ympäröivästä puuaineksesta, minkä seurauksena materiaalin mitat muuttuvat. Tällöin listeet saattavat vääntyä ja jumittaa, jolloin soitin ei toimi niin kuin pitäisi. Jos ilmalaatikon muodot muuttuvat, ilma ei pysty resonoimaan oikein, ja urut menevät epävireeseen.
Kun urkukaapissa suhteellista ilmankosteutta pidetään tasolla 55 % RH, puu on tasapainossa ilman kanssa ja säilyttää kosteuspitoisuutensa ja muotonsa.
Usein tähän riittää pienen kapasiteetin tarjoava höyrykostutin, joka syöttää urkukaappiin vain vähän höyryä joko suoraan tuulettimen avulla tai höyryputken kautta.
Urkukaapin tavoin myös konserttisalin katsomossa ja esiintymislavalla tarvitaan kosteudenhallintaa. Puisten kalusteiden ja lattioiden sekä muusikoiden soittimien pitäminen hyvässä kunnossa edellyttää noin 50 % RH:n ilmankosteutta.
Esiintymislavalla ilmankosteutta täytyy ylläpitää myös siksi, että olosuhteet olisivat optimaaliset laulajan äänelle. Jos ilma on liian kuivaa, lauluesitys kärsii, kun laulajan nenä ja kurkku kuivuvat.
– Royal Albert Hall, Yhdistynyt kuningaskunta
– Sydney Opera House, Australia
– Alexandra Palace, Yhdistynyt kuningaskunta
– The Royal Opera House, Yhdistynyt kuningaskunta
– Opera Northin Howard Assembly Room
– Christ's Hospital school, Yhdistynyt kuningaskunta