Eliminating static with humidification & humidity control

Sähköstaattisen varauksen ehkäisy kostutuksen ja kosteudenhallinnan avulla

Kostutus on erittäin tehokas keino ehkäistä sähköstaattisen varauksen muodostumista tuotantoympäristössä. Kun suhteellinen ilmankosteus pidetään lukemassa 55 % RH, ilman sisältämä kosteus toimii luonnollisena johtimena ja maadoittaa mahdolliset staattiset varaukset.

Tuotantoympäristössä sähköstaattinen varaus heikentää usein tuottavuutta ja tuotteiden laatua, aiheuttaa hallitsematonta kipinöintiä ja siten turvallisuusongelmia ja vaurioittaa laitteistoja, etenkin elektronisia laitteita ja piirilevyjä.

Staattisen sähkön aiheuttamia ongelmia esiintyy etenkin pakkaus-, paino-, paperi-, muovi-, tekstiili-, elektroniikka-, auto- ja lääketeollisuudessa.

Jotta hankauksesta voi syntyä sähköstaattista varausta, suhteellisen ilmankosteuden täytyy olla alle 45 % RH. Kun ilmankosteus on 45–55 % RH, sähköstaattista varausta muodostuu, mutta vähemmän, sillä ilman sisältämä kosteus johtaa sen maahan. Kun ilmankosteus pidetään suurempana kuin 55 % RH, sähköstaattista varausta ei pääse edes muodostumaan.

Suurissa tiloissa kuten painosaleissa tai tuotantolinjoilla suora huoneilman kostutus on tehokas ja taloudellinen ratkaisu. Huonetilan kattoon asennetut suuttimet päästävät erittäin hienojakoista sumua, joka nostaa kosteuden tarvittavalle tasolle.

Jos teollisuudessa käytettävä kone kuitenkin synnyttää lämpöä, sen muodostamassa kuivassa mikroilmastossa voi syntyä sähköstaattista varausta. Kuumuus kuivattaa ilmaa, joten vaikka tilan olosuhteet yleisesti ottaen olisivat 60 % RH ja 18 °C, kuumien koneiden tuntumassa saattaa silti olla ilmataskuja, joissa suhteellinen ilmankosteus on alle 45 % RH. Jos tällainen kone lisäksi tuottaa sähköstaattisen varauksen edellyttämää hankausta, staattisen sähkön aiheuttamien ongelmien riski on olemassa.

Jos näin on, kosteutta voidaan lisätä paikallisesti erillisten sumutusjärjestelmien avulla. Suoraan koneeseen suunnatuilla yksittäisillä suuttimilla voidaan varmistaa, että lämpötilan nousu ei kuivata ilmaa ja että sähköstaattista varausta ei pääse muodostumaan.

 • Yli 40 % suhteellisella kosteudella voidaan vähentää staattista varausta ja siitä johtuvia sähköstaattisia purkauksia (kipinöintiä).

 • Ilman lisääntynyt kosteuspitoisuus saa aikaan sähkövarauksen purkamisen ilmassa. Ilmassa oleva kosteus johtaa sähköä ja johdattaa sen pois vähentäen kitkan aiheuttamaa materiaalien kertymistä.

Condairin kostutuksesta on staattisen varauksen ehkäisyssä seuraavia etuja:

 • Laaja kokemus eri puolilta maailmaa yhteistyöstä monien tuotantolaitosten kanssa
 • Kattavan tuotevalikoiman ansiosta kunkin hankkeen vaatimukset voidaan täyttää kokonaan
 • Tuotanto tehostuu ja koneiden seisokkiajat lyhenevät
 • Energiaa säästävillä kostutusjärjestelmillä on pienet käyttökustannukset
 • Vähän huoltoa kaipaavat ratkaisut vähentävät jatkuvaa kunnossapidon tarvetta
 • Kattava palveluvalikoima: neuvonta, suunnittelu, toimitus, asennus, käyttöönotto, kunnossapito ja varaosat

Sähköstaattisen varauksen ehkäisyyn luottaviin asiakkaisiimme lukeutuvat

 • Unilever Bestfoods, Yhdistynyt kuningaskunta
 • BAe Systems Munitions, Wales
 • Indoliberty Textile, Indonesia
 • Renault F1, Ranska
 • Shi Etsu Handoti, Yhdistynyt kuningaskunta

Juttele asiantuntijan kanssa staattisuuden ehkäisystä kosteuden avulla

PODCAST: STAATTISUUDEN EHKÄISY

Kuuntele englanniksi podcastimme siitä, miten staattisuutta ja staattista varausta voi ehkäistä ylläpitämällä ihanteellista sisäilman kosteustasoa.

Webinaari

Katsele nauhoitettu webinaari, jossa kerrotaan englanniksi miten sähköstaattista varausta voi ehkäistä hallitsemalla ilmankosteutta. 

Muita teollisuudenaloja, joille Condair toimittaa tehokkaita kosteudenhallintaratkaisuja