Kun kasvis- ja hedelmäsatoa, etenkin vihanneksia, korjataan kesäkuukausina, ne ovat sen mukaisia, millainen lämpötila kyseisenä päivänä vallitsee. Sato täytyy säilyttää tuoreena asiakkaalle saakka, ja sitä varten tuotteet jäähdytetään hyvin nopeasti 2–4 °C:n lämpötilaan. Jos lämpötila on sadonkorjuupäivänä >20 °C, varastointilämpötilaan jäähdyttäminen olisi liian rajua ja vaurioittaisi satotuotteita.
Sen ehkäisemiseksi ilmaan lisätään kosteutta jäähdytysvaiheessa. Jäähdytysvaiheessa kosteutta ei kuitenkaan voida lisätä koko aikaa, koska tiukat vaatimukset tekisivät siitä taloudellisesti kannattamatonta.
Siksi kostutus ajastetaan toiminaan silloin, kun jäähdytyksessä on tauko. Tällöin varastoon virtaa sumua ja satotuotteet voivat imeä kosteutta ilmasta, ja jäännöskosteus estää kasvisten ja hedelmien kuivumisen seuraavan jäähdytysjakson aikana.
Tavallisesti 15 minuutin jäähdytysjaksoa seuraa 5 minuutin kostutusvaihe, ja vuorottelua jatketaan, kunnes satotuotteet ovat saavuttaneet varastointilämpötilan. Tässä prosessissa ei käytetä kosteudenvalvontaa, vaan prosessia ohjataan kostutinta säätelevällä ajastinpiirillä laitoksen käyttöpaneelista. Jäähdytinlaitteiston tuulettimien on erittäin tärkeää olla käynnissä koko prosessin ajan, jotta ilman jakelureitit säilyvät muuttumattomina.
Get a FREE 10-point guide to improving productivity with humidity in food manufacturing
Tämä esite opastaa elintarviketuotannon tuotantopäälliköitä vaihe vaiheelta hallitsemaan kosteustasoja parhaalla mahdollisella tavalla tuotannon optimoimiseksi, jätteen synnyn vähentämiseksi ja tuottavuuden parantamiseksi.
Globaaleihin elintarvikealan asiakkaisiimme lukeutuvat
– Nestle
– Quaker Oats
– Grupo Bimbo
– Arla Foods
– Tulip Food Company
– Warburtons
– Unilever
– Sara Lee
– Tate & Lyle
– Princes
– Delifrance
Tämäkin saattaisi kiinnostaa sinua...