Ilmankuivaus tuuliturbiineissa ja tuulipuistoissa

Korkea suhteellinen kosteus on merkittävä metalliosien korroosiota aiheuttava tekijä, sekä tuuliturbiinin tornissa että voimansiirtolaitteistossa. Kun suhteellinen kosteus on 55% - 95%, nopeus, jolla metalliosat korroituvat, voi kasvaa kuusinkertaiseksi. Merelle asennettavissa tuulipuistoissa lisäongelmana on suolapitoinen ilmasto, joka osaltaan lisää korroosion nopeutta.

Korkea suhteellinen kosteus tuuliturbiinin sisällä lisää kondensoitumisen riskiä lämpenevän päivän ja kylmenevän yön vaihtelujen myötä. Pienikin lämpötilan lasku saattaa aiheuttaa kondensaatiota turbiinin sisäpinnoille. Jos sisälämpötila päivällä on 20°C ja suhteellinen kosteus 75%, lämpötilan tarvitsee laskea vain 4,5°C jotta kondensaatiota pääsee muodostumaan.

Mutta jos suhteellinen kosteus onkin 40 prosenttia, on lämpötilan laskettava jopa 14 asteella kondensoitumisen muodostumiseksi.

Kondensoituminen saattaa vaurioittaa elektronisia komponentteja, jolloin generaattori saattaa joutua seisokkiin aiheuttaen korkeampia ylläpitokustannuksia. Talvella kondenstoituminen voi muodostaa jäätä turbiinin sisälle. Pitkään kestävä kondensaatio saattaa lyhentää turbiinin odotettua käyttöikää yli 20 vuodella.

Turbiinien tornit ja voimansiirtolaitteistot eivät ole ilmatiiviitä, vaan pienistäkin aukoista pääsee suhteellisen paljon ilmaa sisään, tuoden mukanaan kosteutta. Se miten paljon ilmaa pääsee sisään kertyy entisestään rakenteeseen kohdistuvan tuulenpaineen takia. Kun tuulen nopeus on keskimääräinen eli noin 13 m/s, sentin paksuisesta aukosta pääsee sisään noin 5 m³ ilmaa tunnissa. Kun luku kerrotaan koko turbiinin mahdollisten aukkojen määrällä, voi kokonaisilmanvaihto olla jopa 0,25 - 0,5 tunnissa. Kosteassa ympäristössä kosteus voi lisääntyä noin 2-3 kg/h.

 • Noin 45-50%RH. Taso voi kuitenkin olla alhaisempikin, mikäli päivällä ja yöllä on hyvin erilainen lämpötila.

   

 • Adsorptio-ilmankuivain on paras ratkaisu tuuliturbiiniin joustavan toimintansa ansiosta. Sitä voi käyttää monessa eri lämpötilassa, yleensä -30 - +40 asteen puitteissa, sekä kosteustasossa 0-100%RH.

  Tarvittava kokonaiskuivauskapasiteetti ei tuuliturbiineissa välttämättä ole kovin suuri, joten isommassakin turbiinissa voidaan käyttää pientä ja kompaktia adsorptio-ilmankuivainta.

 • Vaikka lämmityksellä voidaan alentaa suhteellista kosteustasoa, absoluuttista kosteutta se ei alenna. Absoluuttinen kosteus ilmaisee, montako grammaa vesihöyryä sisältyy kuutiometriin ilmaa. Lämmitys ei myöskään alenna kastepistelämpötilaa, eli jos pintalämpötila laskee, kondensaatiota voi edelleen muodostua.

Condair-ilmankuivauksen hyödyt tuuliturbiinissa

 • Korkeammat ylläpitokustannukset ja turbiinin seisokit voidaan välttää.

 • Turbiinin käyttöikä maksimoituu.

 • Laaja kokemus projekteista ympäri maailmaa.

 • Kattava tuotevalikoima ja offshore-ympäristöihin tarkoitetut erikoistuotteet

 • Paikallinen tekninen tuki edesauttaa luotettavaa toimintaa kriittisissä ympäristöissä

Juttele asiantuntijan kanssa tuuliturbiinien kuivaamisesta

Tämäkin saattaisi kiinnostaa sinua...