Kilpailu painoalalla on yhä tiukempaa ja eikä hukkainvestointeihin missään tapauksessa ole varaa, siksi kosteudenhallinta on ratkaisevan tärkeää laadun ja tuottavuuden ylläpitämiseksi kaikissa tuotantovaiheissa.
Paperi ja muste
Paperi on erittäin hygroskooppista, eli altistuessaan kuivalle ilmalle se luovuttaa kosteutta nopeasti. Yleensä arkit ja paperirullat tuotetaan ja pakataan niin, että niiden ja ilman välillä vallitseva kosteustasapaino säilyy, kun suhteellinen ilmankosteus on 50 ±5 % RH.
Kun ympäristön ilmankosteus laskee tämän tason alapuolelle, paperi luovuttaa kuivuudelle altistuneilta pinnoilta kosteutta ympäristöön, jolloin paperin muoto, mitat ja fyysiset ominaisuudet muuttuvat. Kun RH on alle 40 %, paperin liikkuminen paperia ja muita pintoja vasten synnyttää sähköstaattista varausta, minkä seurauksena syntyy pölyä, ja paperia on vaikeampi käsitellä. Ongelma on suurimmillaan helteisinä kesäpäivinä ja kylmillä talvipakkasilla, kun suhteellinen ilmankosteus voi laskea alle 20 % RH kohtuullisessakin huoneenlämmössä.
Vesipohjaista mustetta käytettäessä suositellaan yleensä korkeampaa suhteellista ilmankosteutta, 55 ±5 % RH, joidenkin mustevalmistajien suositus on jopa 60 %.
Painolevyn valmistus
Poistettaessa painolevystä suojakalvoa tai paperia syntyy sähköstaattinen varaus, jos suhteellinen ilmankosteus on laskenut alle kynnysarvon 40 % RH. Sen seurauksena muutoin moitteeton pinta vetää puoleensa pölyä ja epäpuhtauksia, mikä hankaloittaa käsittelyä ja aiheuttaa myös kipinöintiä. Tämä voidaan välttää pitämällä ympäristön RH-arvo 45 prosentissa.
Digitaalinen painatus
Muista painatustavoista tutut paperiongelmat koskevat myös digitaalista painatusta, mutta digipainossa koneisiin liittyvät sähköstaattiset ongelmat saattavat olla erityisen haastavia. Tähän suositellaan RH-arvoksi 50–55 %.
Offset-arkkipainatus
Kuivassa painosalissa pakkaamattoman paperin reunat menettävät kosteutta nopeasti. Reunat kutistuvat ja paperi alkaa aaltoilla, mikä aiheuttaa alistus- ja kohdistusvirheitä, rasteripisteen kasvua ja paperin rypistymistä paperin kulkiessa kumikankaan ja painosylinterien välissä.
Alistusvirheitä syntyy myös sähköstaattisesta varauksesta, mikä aiheuttaa lisäksi pinoamisvaikeuksia paperin tullessa ulos painokoneesta. Painettu, seuraavaa kierrosta odottava materiaali muuttuu edelleen, jolloin kohdistusongelmat nousevat erityiseksi ongelmaksi.
Kuivassa ilmassa viimeistelyyn kulkeva materiaali kärsii siitä, että paperit takertuvat toisiinsa ja rypistyvät sähköstaattisesta varauksesta johtuen, ja paperi murtuu taitoksistaan.
Kuivan ilman aiheuttamat haitat voivat olla niin vakavia, että painatus keskeytyy kokonaan. Nämä ongelmat voidaan ratkaista pitämällä painosalin ja sitomon suhteellinen ilmankosteus arvossa 50–55 % RH.
Rotaatiopainatus
Jos ilma on liian kuivaa paperivarastossa, laskeutumisalueella ja rullankannattimilla, paperirullat menettävät kosteutta ja kutistuvat. Rotaatiopainokoneessa paperi on reunoistaan kireämmällä kuin keskeltä, mikä kuluttaa reunoja ja saa rainan murtumaan. Tästä seuraa merkittäviä seisokkeja, kun paperi joudutaan saumaamaan tai pujottamaan painokoneeseen uudelleen.
Kuivassa painosalissa paperin nopea kulku painokoneessa synnyttää sähköstaattista varausta, mikä aiheuttaa erityisiä ongelmia jälkikäsittelyssä kuten leikkauksessa, trimmauksessa ja taittelussa, kun paperit takertuvat toisiinsa.
Rotaatiopainossa tuotantomäärät ovat hyvin suuria, ja tuotannon lasku merkitsee suuria kuluja, mutta kuivasta ilmasta johtuvat ongelmat voidaan välttää ylläpitämällä 50–55 % RH:n suhteellista ilmankosteutta. Fleksopainossa vesipohjaisia musteita käytettäessä RH-arvon täytyy olla 55–60 %.
– Hewlett Packard, Espanja
– Tetra Pak, Kiina
– Heidelberger, Saksa
– Vista Print, Alankomaat
– RR Donelly, Yhdysvallat
– OCE Druckcenter, Saksa
– SCA Hygiene Products, Belgia
– Amcor Tobacco Packaging, Venäjä
– Komori, Ranska
– News International, Yhdistynyt kuningaskunta
– Rizla, Yhdistynyt kuningaskunta
– Fujifilm, Yhdistynyt kuningaskunta
Napsauta tästä, niin pääset tutustumaan painoalan asiakkaisiimme eri puolilla maailmaa.
Tämäkin saattaisi kiinnostaa sinua...