Humidification & humidity control in printing

Kostutus ja kosteudenhallinta painoalalla

Kilpailu painoalalla on yhä tiukempaa ja eikä hukkainvestointeihin missään tapauksessa ole varaa, siksi kosteudenhallinta on ratkaisevan tärkeää laadun ja tuottavuuden ylläpitämiseksi kaikissa tuotantovaiheissa.

Paperi ja muste

Paperi on erittäin hygroskooppista, eli altistuessaan kuivalle ilmalle se luovuttaa kosteutta nopeasti. Yleensä arkit ja paperirullat tuotetaan ja pakataan niin, että niiden ja ilman välillä vallitseva kosteustasapaino säilyy, kun suhteellinen ilmankosteus on 50 ±5 % RH.

Kun ympäristön ilmankosteus laskee tämän tason alapuolelle, paperi luovuttaa kuivuudelle altistuneilta pinnoilta kosteutta ympäristöön, jolloin paperin muoto, mitat ja fyysiset ominaisuudet muuttuvat. Kun RH on alle 40 %, paperin liikkuminen paperia ja muita pintoja vasten synnyttää sähköstaattista varausta, minkä seurauksena syntyy pölyä, ja paperia on vaikeampi käsitellä. Ongelma on suurimmillaan helteisinä kesäpäivinä ja kylmillä talvipakkasilla, kun suhteellinen ilmankosteus voi laskea alle 20 % RH kohtuullisessakin huoneenlämmössä.

Vesipohjaista mustetta käytettäessä suositellaan yleensä korkeampaa suhteellista ilmankosteutta, 55 ±5 % RH, joidenkin mustevalmistajien suositus on jopa 60 %.

Painolevyn valmistus

Poistettaessa painolevystä suojakalvoa tai paperia syntyy sähköstaattinen varaus, jos suhteellinen ilmankosteus on laskenut alle kynnysarvon 40 % RH. Sen seurauksena muutoin moitteeton pinta vetää puoleensa pölyä ja epäpuhtauksia, mikä hankaloittaa käsittelyä ja aiheuttaa myös kipinöintiä. Tämä voidaan välttää pitämällä ympäristön RH-arvo 45 prosentissa.

Digitaalinen painatus

Muista painatustavoista tutut paperiongelmat koskevat myös digitaalista painatusta, mutta digipainossa koneisiin liittyvät sähköstaattiset ongelmat saattavat olla erityisen haastavia. Tähän suositellaan RH-arvoksi 50–55 %.

Offset-arkkipainatus

Kuivassa painosalissa pakkaamattoman paperin reunat menettävät kosteutta nopeasti. Reunat kutistuvat ja paperi alkaa aaltoilla, mikä aiheuttaa alistus- ja kohdistusvirheitä, rasteripisteen kasvua ja paperin rypistymistä paperin kulkiessa kumikankaan ja painosylinterien välissä.

Alistusvirheitä syntyy myös sähköstaattisesta varauksesta, mikä aiheuttaa lisäksi pinoamisvaikeuksia paperin tullessa ulos painokoneesta. Painettu, seuraavaa kierrosta odottava materiaali muuttuu edelleen, jolloin kohdistusongelmat nousevat erityiseksi ongelmaksi.

Kuivassa ilmassa viimeistelyyn kulkeva materiaali kärsii siitä, että paperit takertuvat toisiinsa ja rypistyvät sähköstaattisesta varauksesta johtuen, ja paperi murtuu taitoksistaan.

Kuivan ilman aiheuttamat haitat voivat olla niin vakavia, että painatus keskeytyy kokonaan. Nämä ongelmat voidaan ratkaista pitämällä painosalin ja sitomon suhteellinen ilmankosteus arvossa 50–55 % RH.

Rotaatiopainatus

Jos ilma on liian kuivaa paperivarastossa, laskeutumisalueella ja rullankannattimilla, paperirullat menettävät kosteutta ja kutistuvat. Rotaatiopainokoneessa paperi on reunoistaan kireämmällä kuin keskeltä, mikä kuluttaa reunoja ja saa rainan murtumaan. Tästä seuraa merkittäviä seisokkeja, kun paperi joudutaan saumaamaan tai pujottamaan painokoneeseen uudelleen.

Kuivassa painosalissa paperin nopea kulku painokoneessa synnyttää sähköstaattista varausta, mikä aiheuttaa erityisiä ongelmia jälkikäsittelyssä kuten leikkauksessa, trimmauksessa ja taittelussa, kun paperit takertuvat toisiinsa.

Rotaatiopainossa tuotantomäärät ovat hyvin suuria, ja tuotannon lasku merkitsee suuria kuluja, mutta kuivasta ilmasta johtuvat ongelmat voidaan välttää ylläpitämällä 50–55 % RH:n suhteellista ilmankosteutta. Fleksopainossa vesipohjaisia musteita käytettäessä RH-arvon täytyy olla 55–60 %.

Pyydä ilmaista asiantuntijaneuvontaa painotilojen kosteudenhallintaan

Kun käytät Condairia painoalan kostutushankkeessa, sinua odottavat seuraavat edut:

 • Kattava asiantuntemus kaikissa painoalan prosesseissa projekteista ympäri maailman
 • Kattavan tuotevalikoiman ansiosta painajan toiveet voidaan täyttää kokonaan
 • Täyden palvelun valikoima: asiantunteva neuvonta, suunnittelu, toimitus, asennus, käyttöönotto, kunnossapito ja varaosat
 • Pystymme tarjoamaan innovatiiviset, koetellut ratkaisut
 • Energiaa säästävät järjestelmät pienentävät tuotantokustannuksia ja parantavat kosteudenhallintaa
 • Vähän huoltoa kaipaavat ratkaisut minimoivat jatkuvan kunnossapidon tarpeen
 • Tuottavuus paranee, jätettä syntyy vähemmän, saat aikaan laadukkaampia tuotteita ja voitto kasvaa

Globaaleihin painoalan asiakkaisiimme lukeutuvat

  – Hewlett Packard, Espanja

  – Tetra Pak, Kiina

  – Heidelberger, Saksa

  – Vista Print, Alankomaat

  – RR Donelly, Yhdysvallat

  – OCE Druckcenter, Saksa

  – SCA Hygiene Products, Belgia

  – Amcor Tobacco Packaging, Venäjä

  – Komori, Ranska

  – News International, Yhdistynyt kuningaskunta

  – Rizla, Yhdistynyt kuningaskunta

  – Fujifilm, Yhdistynyt kuningaskunta

  Napsauta tästä, niin pääset tutustumaan painoalan asiakkaisiimme eri puolilla maailmaa.

  BluePrint AG

  Gerhard Meier

  Geschäftsführer

  “Condair järjestelmien avulla tiloissamme on luotettavasti optimaalinen kosteus, mikä takaa paremman laadun ja standardoinnin.

  John Watson & Co

  Chris Fyfe

  Quality Assurance Manager

  “Kun paperista katoaa kosteus, muste ei tartu enää kunnolla. Tästä voi koitua painotalollemme ongelmia, sillä meidät tunnetaan laadustamme. JetSpray on osoittautunut hyväksi vaihtoehdoksi alallemme ja se on mutkaton käyttää, energiatehokas ja erittäin hygieeninen.

  Painotilamme olosuhteiden vuoksi ilmankostutin on asentamisen jälkeen ollut käynnissä 99 prosenttia päivästä pitäen suhteellisen kosteuden ihanteellisessa 50 prosentissa.

  Fujifilm

  Steve Freeman

  Jet Press Solutions Manager

  “Kosteudensäätö on paperin johdonmukaisen käsittelyn kannalta tärkeää etenkin silloin kun Jet Press 720S:ssä käytetään kevyempää materiaalia sekä syöttö- että suihkutusalueella. Meillä pyritään aina pitämään kosteus 40-60 RH%:n välillä. Tätä alhaisempi kosteus voi aiheuttaa ongelmia kevyempää paperia käsitellessä.

  Ilmankostutin on käyttöönottonsa jälkeen toiminut oikein hyvin. Sen avulla painotila saadaan helposti ja nopeasti vaadittuun suhteelliseen kosteuteen ja pysymään siinä käynnistämisen jälkeen.”

  Harrier Group

  Jeremy Rawley

  Safety and Facilities Manager

  “Condair oli meille jo ennestään tuttu: meillä on pari muutakin laitetta muissa painotaloissamme. Condairin laitteistojen laatu on aivan huippuluokkaa. Paperi on todella herkkä ympäristöolosuhteiden muutoksille, mikä korostaa kosteuden tärkeyttä.

  Myös Condairin asiakaspalvelu on vertaansa vailla. Koska meillä on tiukat deadlinet, on meille erityisen tärkeää se, että Condair pystyi toimittamaan laitteet nopeasti ja aikataulussa.

  Merkittävä tekijä on myös se, että meillä on paikallinen Condairin huoltoteknikko, joka pitää laitteet huippukunnossa.”

  Tämäkin saattaisi kiinnostaa sinua...