Kun vasta teurastettua ruhoa aletaan jäähdyttää varastointilämpötilaan, sen paino pienenee, kun siitä haihtuu kosteutta ilmaan. Kokonaispaino voi vähentyä jopa 3 %, jäähdytysprosessista riippuen. Suurimmillaan painon aleneminen on jäähdytyksen alkuvaiheessa, kun lämpötilaero ruhon ja viileätilan välillä on suuri.
Kun suhteellinen ilmankosteus ruhojen ympärillä nostetaan 90–95 %:iin, ruhoista ei poistu kosteutta, ja painon aleneminen saadaan vähennettyä alle 1 %:iin.
Tämä parantaa teurastamotoiminnan kannattavuutta välittömästi, sillä muutoin normaalikokoisen naudan ruhon puolikkaasta haihtuisi jäähdytysvaiheessa noin 4 kg.
Sen lisäksi, että viileätilan suurempi ilmankosteus vähentää painohävikkiä ja parantaa siten tuottoa, se myös parantaa ilman lämpöjohtavuutta. Sen seurauksena ruhot saavuttavat varastointilämpötilansa nopeammin, mikä puolestaan vähentää kylmäsäilytyksen energiakustannuksia ja estää mikrobien kasvun lihassa.
Get a FREE 10-point guide to reducing evaporative losses during primary chilling with humidity control
Tämä opas johdattaa teurastamopäällikön vaihe vaiheelta kostutuksen toteuttamiseen oikein ensi vaiheen jäähdytyksessä.
”Riippumattomat testaukset ovat osoittaneet, että ylläpitämällä kosteutta optimaalisella tasolla jäähdytyksen aikana ruhon painohävikki vähenee, eikä viileätilaan muodostu kondenssia.” Robert Ten Cate, konsultti, GM Steel. Lue lisää...
Tämäkin saattaisi kiinnostaa sinua...