Kuivaushuoneet ja ilmankuivaimet

Kun vaatteita ja varusteita kuivataan, on tärkeää, että kuivaushuoneen suhteellinen kosteus pysyy riittävän alhaisena, jotta kosteus pääsee haihtumaan märistä varusteista. Tehokas kuivaaminen voi olla vaikeaa huoneessa, joka on yhtenä hetkenä tyhjillään ja toisena täynnä läpimärkiä vaatteita.

Kuivaushuoneen ilmankuivain poistaa kosteutta huoneilmasta niin, että kosteuden imeytyminen ilmaan siellä roikkuvista vaatteista ja varusteista olisi tehokkaampaa. Ilman kuivainta huoneilma tulee nopeasti kyllästyspisteeseen eikä kosteus enää imeytyisi yhtä nopeasti, saati lainkaan.

Erittäin korkea ympäristön kosteus voi myös aiheuttaa viileämpien pintojen kondensoitumista, homeen kertymistä ja mahdollista korroosiota.

Kuivaushuoneita käytetään monissa erilaisissa julkisissa tiloissa.

 • Kuivaushuone on märille ja kosteille vaatteille ja varusteille varattu huone, jossa ne voidaan nopeasti kuivata ja ottaa takaisin käyttöön.

 • Tehokkaassa kuivaushuoneessa tulee olla pysyvästi alhainen suhteellinen kosteustaso ja kunnon tuuletus. Kuiva sisäilma imee kosteutta kaikesta samassa huoneessa olevasta, jonka kosteuspitoisuus on korkeampi kuin itse ilma. Mitä enemmän kuivaa ilmaa vaatteiden ympärillä kuivaushuoneessa pyörii, sitä nopeammin niistä kosteus poistuu.

 • Kuuma ilma sitoo enemmän kosteutta kuin kylmä eli huonetta lämmittämällä sisäilman suhteellinen kosteus laskee. Sisäilma sitoo näin enemmän kosteutta, eli tilassa roikkuvista märistä vaatteista imeytyy tällöin enemmän kosteutta.

  Pelkkä lämmitys ei kuitenkaan ole tehokas kuivauskeino. Kun sisäilma kyllästyy, se ei enää ime kosteutta huoneesta. Tällöin kondensaatiota saattaa muodostua viileille pinnoille, kuten esimerkiksi ikkunoihin. Toimivassa kuivaushuoneessa tulee olla jonkinlainen laite joka poistaa kosteutta, kuten ilmankuivain tai tuuletin.

  On tehokkaampaa käyttää ilmankuivainta kuin lämmittää ja tuulettaa, koska ilmankuivaimella aikaansaatu alhainen kosteustaso vie vähemmän energiaa kuin tuuletuksen takia huoneen jatkuvaan lämmittämiseen tarvittava energia.

  Kuivausprosessista lähtee luonnollisena sivutuotteena lämpöä. Ilmankuivain siis nostaa kuivaushuoneen lämpötilaa lisäten kuivaushuoneen tehokkuutta entisestään.

 • Tämä riippuu pitkälti vallitsevista sääolosuhteista ja sisäilman mahdollisesta lämmittämisestä. Jos ulkona on kuivaa ja suhteellinen kosteustaso on alhainen, voi huonetta tuulettamalla päästä riittävän alhaiseen sisäilman kosteustasoon, jotta kosteus imeytyy märistä vaatteista ja varusteista.

  Jos ulkona on kuitenkin kylmää ja kosteaa, ei sellaisen ilman tuominen sisään alenna sisäilman suhteellista kosteustasoa tarpeeksi jotta vaatteet ja varusteet kuivaisivat tehokkaasti.

  Sisäilman lämmittämisen ohessa kosteustaso kyllä laskee, mutta se, että tuuletettavaa huonetta jatkuvasti lämmitetään, kuluttaa paljon energiaa. On paljon tehokkaampaa käyttää ilmankuivainta sisäilman kosteustason alentamiseksi, tuulettamalla tai ilman. Kuivausprosessissa luodaan myös lisää lämpöä, mikä tehostaa kuivausta entisestään.

 • Se riippuu monesta asiasta. Ilmankuivaimissa on käytössä kahdenlaista teknologiaa:

  Kondensoiva ilmankuivain poistaa kosteutta luomalla viileän pinnan, jolle kosteus tiivistyy ja valuu viemäriin tai vesisäiliöön. Adsorptio-ilmankuivaimessa ilma ohjataan imukykyisen materiaalin läpi ja kosteutta poistuu ilmasta sienen lailla.

  Kondensoiva ilmankuivain kuluttaa vähemmän energiaa ja toimii parhaiten normaalissa noin 20 asteen huonelämpötilassa. Kondensoiva ilmankuivain onkin hyvä valinta kuivaushuoneisiin, koska niissä on yleensä juuri sellaiset olosuhteet. Adsorptio-ilmankuivain on kuitenkin alhaisissa lämpötiloissa tehokkaampi, joten siitä voi olla hyötyä joissakin käyttötarkoituksissa.

  Condairilla on valikoimassaan molempaa teknologiaa sekä kaikki asennusvaihtoehdot: kattoon, seinään, seinän taakse tai konehuoneeseen. Ota yhteyttä niin neuvomme sinua kuivaushuoneiden ilmankuivainten käytössä.

Palokunnan ja pelastuslaitoksen kuivaushuone

Palomiesten käyttämät erikoisvarusteet yleensä kastuvat harjoituksissa ja hälyytyksissä.


Tällaisten vaatteiden nopea kuivaaminen on tärkeää, eikä pelkästään mukavuuden tähden, vaan myös suojelun takia: näin varmistetaan niiden turvallisuus ja pitkä käyttöikä.

Toimiston kuivaushuone

Henkilökuntaa rohkaistaan terveydellisistä syistä pyöräilemään tai kävelemään töihin. Se, että toimisto tarjoaa vaatteiden kuivatukseen tarkoitetun kuivaushuoneen, on nousemassa yhdeksi arvokkaista työnantajaeduista.


Työntekijöiden on helppo kuivata takkinsa, vaatteensa ja sateenvarjonsa, eikä niitä tarvitse jättää valumaan tuolien selkänojalle tai naulakkoon.

Työmaan kuivaushuone

Työmaan yhteydessä kuivaushuone on välttämätön ja käytännöllinen tapa kuivata työvaatteet nopeasti.

Pukuhuoneesta, jossa ei ole proaktiivista kuivausta, tulee ajan myötä liian kostea ja epäkäytännöllinen paikka työntekijöiden vaatteiden kuivaamiseen.

Ilmankuivain parantaa paitsi työntekijöiden mukavuutta ja hyvinvointia, se kohentaa myös terveys- ja turvallisuusolosuhteita ja siten tuottavuutta.

Jäähallin kuivaushuone

Jääkiekon pelaaminen on hikistä puuhaa ja varusteet kastuvat joka kerta. Jääkiekkojoukkueessa on parisenkymmentä pelaajaa ja kun jokaisen varusteet on saatava kuiviksi seuraavaa päivää tai harjoituskertaa varten, on kuivaushuoneesta paljon etua: Varusteet eivät jää kosteiksi tai ala homehtumaan ja ovat pois tieltä pukuhuoneesta ja muista tiloista. Varusteet suojaavat pelaajaa, joten varusteita on tarpeen suojata kun ne eivät ole käytössä.

Juttele asiantuntijan kanssa kuivaushuoneiden kuivaamisesta

T Clarke

Doug Lumb

Project Engineer

“Valitsimme Condair DC 50W -ilmankuivaimen, koska se sopi täydellisesti ympäristöön. Laitteen koon valinta perustui tilaan kuivumaan ripustettavien varusteiden määrään. Varusteet täytyy kuivata kunnolla, kun palomiehet harjoitusten lopuksi palaavat palolaitokselle.

Condair DC 50W on luotettava ja toimii tällä hetkellä odotustemme mukaisesti. Sen asennus oli todella yksinkertainen ja nopea. Kaikki sujui oikein hyvin.

Ottaisin ehdottomasti Condairin ilmankuivaimen käyttöön tuleviinkin hankkeisiin.”

The Savanna

Lisa Gardshol

Founder and CEO

“Olemme olleet erittäin tyytyväisiä Condair-ilmankuivaimien suorituskykyyn. Kuivainten ansiosta tuotantomme tehokkuus on kasvanut ja olemme pystyneet valmistamaan kuuluisaa kuivalihaamme, biltongia.

Koko prosessi on täysin hallinnassamme, ja voimme tehdä dataan perustuvia päätöksiä. Tähän emme aiemmin pystyneet yhtä hyvin.”

John Todd Refrigeration (JTR)

Matt Gough

Refrigeration Engineer

“Tilojemme ympäristönhallinnassa säännöt ovat erittäin tiukat. Edellisessä strategiassa ulkoilmaa käytettiin tarvittaessa lämpötilan alentamiseen. JTR suunnitteli kuivaushuoneemme uudelleen ja asensi Condair DC-N -ilmankuivaimet.

Ilmankuivaimet sekä kuivaavat että lämmittävät ilman vaadittuihin olosuhteisiin, jolloin alue on täysin suljettu ja kuivausprosessi on johdonmukaisesti hallittu.”

Sinua saattaa kiinnostaa myös...