In-duct evaporative cooling

Kanavahaihdutusjäähdytyksen potentiaali

Kun adiabaattinen kostutin tuottaa ilmaan 1 kilon kosteutta, saadaan aikaan 680 W:n haihdutusjäähdytys. Koska yhdellä ainoalla adiabaattisella kostuttimella pystytään tuottamaan kosteutta jopa 1 000 kg/h vain 300 W:n sähköteholla, sen kyky tuottaa edullista jäähdytystä ilmankäsittelylaitteistoon on valtava.

Kanavahaihdutusjäähdytyksen tärkeimpiä toimintaperiaatteita on kolme:

Yhden kilon adiabaattisesta kostutuksesta saadaan 680 W:n haihdutusjäähdytys

Suora haihdutusjäähdytys

Kosteus lisätään sisään virtaavaan raittiiseen ilmaan, jolloin ilman lämpötila laskee ja kosteuspitoisuus kasvaa. Näin käsitelty ilma johdetaan suoraan huoneeseen, ja jotta huoneilman kosteustaso saadaan pidettyä matalana, ilmaa ei juurikaan kierrätetä, vaan suuri osuus huoneilmasta poistetaan.

Mahdollinen jäähdytysmäärä riippuu sisään tulevan ilmavirran kosteustasosta. Jos ilma on kuivaa, se imee suuremman määrän kosteutta, ja haihdutusjäähdytyksen vaikutus on suurempi.

Haihdutusjäähdytys suoraan ilmankäsittelylaitteessa nostaa kosteustasoa ja alentaa lämpötilaa

Epäsuora haihdutusjäähdytys

Tässä toimintaperiaatteessa ulkoilmaa käytetään sisätilan jäähdyttämiseen siten, että sisä- ja ulkoilmaa ei sekoiteta toisiinsa. Ulkoa tuleva raitis ilma ohjataan ilmankäsittelylaitteessa lämmön talteenottoyksikköön (HR-yksikkö) ja sitten taas ulos, huoneesta tuleva ilma taas ohjataan HR-yksikköön ja sitten takaisin huoneeseen. Jos ulkoilma on viileämpää kuin sisäilma, sen viileä lämpöenergia siirtyy jäähdyttämään huonetta.

Kun ulkoa tuleva ilma kostutetaan ennen HR-yksikköön päästämistä, sen lämpötila laskee, mikä parantaa järjestelmän jäähdytyskykyä. Näin ollen epäsuoraa jäähdytysperiaatetta voidaan käyttää silloinkin, kun ulkolämpötila on korkeampi kuin mitä huoneeseen halutaan. Ulkoilman suurempi virtausnopeus sisäilman virtaukseen verrattuna parantaa järjestelmän jäähdytyskykyä entisestään.

Epäsuorassa haihdutusjäähdytyksessä lämpötilaa alennetaan sekoittamatta ulko- ja sisäilmaa toisiinsa ja lisäämättä kosteutta sisäilmaan

Poistoilma-haihdutusjäähdytys

Huoneesta poistettava ilma jäähdytetään ensin kostuttimen avulla ja ohjataan sitten HR-yksikköön, minkä jälkeen se päästetään ulos. Kostuttimen tuottama viileä lämpöenergia siirtyy HR-yksikössä sisään tulevaan ilmavirtaan, jolloin se jäähtyy muutaman asteen verran ja vähentää suorapaisunta-ilmastointilaitteelta vaadittavaa tehoa.

Koska kostutettu poistoilma ja sisään virtaava raitis ilma eivät sekoitu keskenään, kosteus ei pääse siirtymään ja jäähdytys toimii sisään tulevan ilman kosteustasosta riippumatta.

Poistoilman jäähdytys alentaa sisään tulevan raittiin ilman lämpötilaa kosteutta lisäämättä

Kun käytät Condairia haihdutusjäähdytyshankkeessa, sinua odottavat seuraavat edut:

 • Kattavasta adiabaattisten kostuttimien valikoimasta löytyy sopiva toimintaperiaate jokaiseen ilmankäsittelylaitteeseen
 • Järjestelmä voidaan sovittaa ilmankäsittelylaitteen valmistajan erityisvaatimuksiin
 • Laaja kokemus haihdutusjäähdytysprojekteista ympäri maailman
 • Kattava palveluvalikoima: asiantunteva neuvonta, järjestelmäsuunnittelu, toimitus, asennus, käyttöönotto, huolto ja varaosat
 • Vähän huoltoa kaipaavat järjestelmät minimoivat jatkuvan huollon tarpeen
 • Maailman johtavat, innovatiiviset ja hyviksi havaitut ratkaisut

Ilmankäsittelylaite-jäähdytykseen luottaviin asiakkaisiimme lukeutuvat

  – Air Handling Systems Ltd, Yhdistynyt kuningaskunta

  – Barkell Air Handling Units, Yhdistynyt kuningaskunta

  – AirDesign (UK), Yhdistynyt kuningaskunta

  – 

  – EDPAC, Irlanti

  – Danann Clean Air Services, Irlanti

  – The Kranhaus, Saksa

  – KMPG Office, Luxemburg

  – Scandic, Norja

  – Al Nariyah North South Railway, Saudi-Arabia

  Pyydä neuvontaa ilmankäsittelylaite-haihdutusjäähdytyksen tuntevalta asiantuntijalta. Täytä alla oleva lomake.

  Tämäkin saattaisi kiinnostaa sinua...