Cold storage humidification & humidity control

Kostutus ja kosteudenhallinta kylmäsäilytyksessä

Kun ilma virtaa kylmäsäilytystilaan, sen kosteuspitoisuus vähenee lämpötilan laskiessa kastepisteen alapuolelle, ja vesi kondensoituu kylmille pinnoille, etenkin jäähdytysjärjestelmien jäähdytyskäämiin. 

Ilman kiertäessä viileäsäilytystilassa se lämpiää, jolloin suhteellinen ilmankosteus laskee. Lämpimämpi ilma imee kosteutta kaikilta mahdollisilta pinnoilta, myös tuoretuotteista.  Tämän seurauksena tuotteen paino pienenee – jopa 20 % – ja solut veltostuvat, mikä heikentää tuoretuotteen ulkonäköä, laatua ja säilyvyyttä ja siten alentaa koko varaston arvoa. 

Mikä ratkaisuksi? Nosta suhteellinen ilmankosteus tasolle, joka on tasapainossa tuoretuotteiden kosteuden kanssa. 

Optimaaliset olosuhteet riippuvat siitä, mitä hedelmiä, kasviksia, kukkia tai muita elintarvikkeita varastossa säilytetään, mutta yleensä ilmankosteus saa olla noin 95 % RH lämpötilan ollessa vain hieman nollan yläpuolella, mutta lämpimämmissäkin olosuhteissa säilytettävät tuoretuotteet hyötyvät siitä, että ilmankosteus on noin 75 % RH. Tarvittava kosteus tuodaan suoraan ilmaan niin, että se levittyy tasaisesti kaikkialle varastotilaan.  

Tarina ei pääty tähän. Tehokkaasta kostutuksesta on hyötyä niin kaupoissa ja markettiketjujen ylläpitämissä keskusvarastoissa kuin kylmävitriineissä ja avotiskeilläkin, sillä sen avulla tuoretuotteiden laatua voidaan ylläpitää toimitusketjun kaikissa vaiheissa. 

Get a FREE 10-point guide to improving productivity with humidity in food manufacturing

Tämä esite opastaa elintarviketuotannon tuotantopäälliköitä vaihe vaiheelta hallitsemaan kosteustasoja parhaalla mahdollisella tavalla tuotannon optimoimiseksi, jätteen synnyn vähentämiseksi ja tuottavuuden parantamiseksi.

Tutustu siihen, miten kosteudenhallinnalla voidaan parantaa kylmäsäilytyksen tuottavuutta

Kostutuksesta on elintarvikkeiden ja tuotetuotteiden kylmäsäilytyksessä seuraavia etuja:

  • Kasvattamalla suhteellista ilmankosteutta voidaan estää kosteuden haihtuminen.
  • Sopiva ilmankosteustaso takaa tuotteen laadun säilymisen.
  • Tuore, vasta poimitulta näyttävä tuote on arvokkaampi.
  • Tuotteen painon ylläpitäminen parantaa tuottavuutta.  
  • Pitempi varastoitavuus ja säilyvyys vähentävät jätteen syntymistä.
  • Huonekostutuksella oikea ilmankosteustaso saadaan pysymään tasaisena kaikkialla liikkeessä, ja tuoretuotteiden laatu säilyy. 
  • Täsmällinen kosteudenhallinta tarkoittaa tuoretuotteen mukaista, sopivaa kosteutta.
  • Condair – valikoima huonekostutusratkaisuja, jotka vastaavat kylmäsäilytyksen vaatimuksia. 

Tuoretuotteiden kylmä- ja viileäsäilytysasiakkaisiimme lukeutuvat

    – Bell AG, Sveitsi

    – Arla Foods, Yhdistynyt kuningaskunta

    – LIDL, Tanska ja Yhdistynyt kuningaskunta

    – Dubai Flower Store, Yhdistyneet arabiemiirikunnat

    – L C Lauridsen, Tanska

    – Woolworths, Etelä-Afrikka

    – Lammerfjorden, Tanska

    – Lantmännen-Hatting, Tanska

    – HB Refrigeración, Peru

    – Arla, Tanska

    – Beauvais, Tanska

    – Keller Früchte + Gemüse, Sveitsi

    Tämäkin saattaisi kiinnostaa sinua...